Acesta este un site de grobianism ieftin și glume nesărate. Nu obișnuiesc să scriu serios, dar m-am străduit de data aceasta pentru că e important și nu prea scrie nimeni.
Statul român a decis că școlile vor începe în această toamnă, dar peste tot plutește un abur de nesiguranță și confuzie. Nu se știe care școli vor adopta măsuri severe de protecție, cum se vor aplica acestea, ce presupun, cum vor studia copiii câte șase – opt ore cu măștile pe față și așa mai departe. În această atmosferă toxică și înspăimântătoare, în care presa aleargă după spectacol și politicienii fug de responsabilitate, este important ca părinții să știe niște lucruri importante pe care nu se concentrează aparatul informațional.
SPITALIZAREA ÎN RÂNDUL MINORILOR
Informațiile legate de mortalitate sunt păstrate mereu vagi sau atât de ascunse încât trebuie să scormonești adânc în informările OMS și CDC ca să găsești ceva concret. CDC (Center for Disease Control) relatează situația Statelor Unite pe care o putem extrapola și la Europa. Majoritatea cazurilor de Covid-19, la copii sub 18 ani au fost asimptomatice. Între martie și iulie 2020, la nivelul Statelor Unite (aprox. 328 milioane de locuitori) au fost raportate 576 de cazuri pediatrice de Covid-19. Rata medie de spitalizare a copiilor sub 18 ani a fost de 8 la 100.000 (opt din o sută de mii de copii). Din 576 de cazuri spitalizate, 208 copii au necesitat monitorizare completă. Din 208 copii, 33,2% (69 copii) au necesitat terapie intensivă, 5,8% (12 copii) au necesitat ventilație mecanică și un copil a murit.
La 38,5% din cei 576 de copii spitalizați pentru Covid-19 s-au identificat comorbidități și una sau mai multe condiții cronice preexistente: Obezitate 37,8%, boli cronice pulmonare 18%, naștere prematură 15,4%. Pentru cei 208 copii care au necesitat monitorizare completă durata medie de spitalizare a fost de 2,5 zile. Doar 5,8% (12 copii din 208 între 5-17 ani) au necesitat tratament cu remdesivir. 6,7% (14 copii) au necesitat imunoglobulină intravenos. (date publicate de CDC în 14 august 2020)
MORTALITATEA ÎN RÂNDUL MINORILOR
Cifrele agregate de Google arată că la nivel mondial 27,3 milioane de oameni au fost infectați cu Covid-19, iar 891.000 au murit. Din calculul bazat pe aceste cifre rezultă o mortalitate de 3,26%. Aceasta se desfășoară pe un spectru statistic în care pleacă de la 0% la copii sub 18 ani, ajunge la aproximativ 1% pentru persoanele între 18 și 45 de ani și poate ajunge până la 6% sau chiar 14% pentru bătrânii de peste 75 de ani.
Mortalitatea în rândul copiilor sub 18 ani este atât de scăzută încât Organizația Mondială a Sănătății (OMS) o calculează în procente la mie, nu la sută. Astfel, din graficul publicat pe site-ul OMS, rata medie de mortalitate este de 0,36 la mia de copii. Singurele zone unde mortalitatea se apropie de maximul de 37,32 la mie sunt pe continentul african unde sărăcia, bolile infecțioase și malnutriția fac ravagii anual în rândul minorilor. De altfel UNICEF estimează că sărăcia, lipsa de apă potabilă și malnutriția omoară anual 5,3 milioane de copii sub vărsta de cinci ani. Jumătate din aceștia sunt în Africa sub-Sahariană.
Din nou trebuie să ne bazăm pe CDC-ul american, pentru că OMS-ul insistă să nu dea date concrete. La nivelul SUA s-au înregistrat 1.841.678 de decese de boli respiratorii din care doar 170.566 decese în care a fost implicat și Covid-19 în cadrul celorlalte comorbidități. Doar 75.771 de decese s-au datorat Covid-19 și pneumoniei, fără influenza și fără alte comorbidități. Pe categorii de vârstă, au murit: 2 copii sub 1 an, 2 copii între 1 – 4 ani, 8 copii între 5 -11 ani, 105 tineri între 15 -24 de ani. (date CDC publicate în 2 septembrie 2020)
PREVENȚIA ÎN RÂNDUL MINORILOR
Așadar pericolul la care se expun copiii dumneavoastră este neglijabil. Sunt mai periclitați la traversarea străzii pe trecerea de pietoni sau la accidente în spațiul de joacă. Au șanse mai mari să moară de la alimentația procesată sau poluare decât de coronavirus. Copiii sunt mai expuși la pericol pe drum spre școală, în mașina la volanul căreia sunteți dumneavoastră, decât într-o clasă prin care bate vântul covidului. Nu putem trăi într-o lume 100% sigură, cu 0% mortalitate. Trista realitate este că copiii mor în fiecare zi pe planeta asta. De la boli respiratorii care n-au legătură cu coronavirusul și până la toxicități din mediile în care trăiesc. Mi-e mai teamă pentru copiii care trăiesc lângă combinate siderurgice și rafinării decât pentru copiii expuși la acest virus.
Singura certitudine pe care nu v-o comunică nimeni este că toată populația de pe planetă va face Covid-19 mai devreme sau mai târziu. Nimeni nu scapă. Poate doar triburile acelea insulare izolate de sute de ani, dacă mai există. Așa cum toți avem anticorpi pentru influenza și alte infecții respiratorii, așa vom face și pentru noul virus. Specia umană se adaptează la orice, așa cum a dovedit-o în sute de mii de ani de evoluție.
Copiii nu sunt în pericol, dar pot fi un pericol pentru dumneavoastră dacă vă știți cu boli cronice, cu obezitate morbidă, cu alergii severe, tulburări respiratorii sau alte complicații medicale. Copiii voștri pot fi un pericol pentru părinții sau bunicii voștri. Acel pericol de 6 – 14% mortalitate în rândul celor de la 65 de ani în sus. Pot fi un pericol pentru profesorii bătrâni, pentru cei cardiaci sau bolnavi cronic.
Nu putem avea pretenția să nu răcim niciodată, să nu ne îmbolnăvim de nimic. Trăim pe o planetă care colcăie de viață la nivel microbiologic. Ne avântăm zilnic în mijlocul a milioane de creaturi ucigașe invizibile. Nu putem trăi în bule de plastic toată viața și nu putem transforma viețile copiilor într-un coșmar adus din filmele științifico-fantastice cu virusuri extraterestre.
Contest cu toată puterea mea eficacitatea măsurilor de prevenție la copii, așa cum sunt ele comunicate acum de către autorități. Nu cred că un copil de 7 ani poate purta mască 5 ore și nu cred că masca respectivă îl va ajuta cu ceva nici pe el, nici pe părinți, nici pe profesorii lui. Nu cred că într-un mediu cu sute de copii, cu sute de vectori de infecție, poți preveni ceva ținând copiii în paranoia și distanțare forțată. Pentru că copiii se ating, se joacă, ating lucruri de mii de ori pe zi, sunt curioși, sunt plini de energie. Nu știu cum ai putea preveni sute de copii din a-și atinge masca de sute de ori pe zi. Poate doar sedați și legați de mâini.
Oamenii ăștia născocesc prevenție de parcă n-ar fi văzut un copil în viața lor. Din punctul meu de vedere, impactul psihologic al măsurilor de prevenție impuse asupra copiilor nu a fost luat în calcul și nu este analizat în mod lucid. Școala este deja un factor de stres pentru copii. Vom adăuga un stres psihologic și o influență psiho-afectivă extrem de negativă, la care nici adulții nu fac față în mod onorabil. E o tortură inutilă atâta vreme cât rata de infecție nu va scădea oricum, ci va crește odată cu începerea anului școlar. Instituțiile au tendința de a analiza orice de parcă ar vorbi despre roboți, nu despre copii. Facem biosecuritate la școli cu toaletă în curte…
Acestea fiind spuse, eu mă întorc la programul obișnuit de glume prostești.
25 commentarii
Atatea sapaturi si eforturi pentru o concluzie discutabila. E firesc sa incercam sa nu punem in pericol copii dar eforturile care se fac, asa balbaite si chinuite tocmai pentru ca nu stie nimeni exact ce se poate face intrucat e o situatie pentru care nu exista reteta si solutii anterioare, se fac pentru a preveni in primul rand o transmitere necontrolata in comunitate. In pericol mult mai mare (confirmat side datelle tale) vor fi profesorii, parintii, bunicii copiilor si oricine din zona de risc catre care se va duce virusul preluat/raspandit in scoli. Aici e problema. Accentul pus de tine pe pericolul sau lipsa de pericol in care sunt pusi copii e …copilaresc, ca sa nu spun stupid. In rest, putem fi de acord ca se balbaie si se codesc prea mult cei care trebuie sa decida cum trebuie sa mearga treaba/scoala, etc. Minimizand riscurile. Dar cum spuneam, nu exista retete. Hh exista specialisti care sa aiba raspunsuri certe si sigure. Sau poate le ai tu…? Sigur, ca nu!
Domnule Radu, despre ce specialisti vorbim? Traiti in alta tara sau poate pe alta planeta? Ati compus un raspuns doar sa va incordati intelectul aparent obosit, ca sa nu spun stupid. Haideti sa punem presiune pe copii dar sa lasam birturile si restaurantele fara masuri clare care ar preveni transmiterea necontrolata in comunitate. Poate nu ati vazut ce a fost la mare sau ce se intampla in marile orase pe la terase. Dar cum sa nu, facem reguli pe hartie cate vrem iar in practica toata lumea face cum vrea/poate. Specialistii aia inexistenti (in Romania) ar trebui sa recomande in primul rand un stil de viata sanatos pentru adulti. Degeaba toata lumea asteapta o solutie din partea specialistilor cata vreme majoritatea sunt obezi, beau, fumeaza si nu pot merge pe jos sa-si cumpere o paine.
Am scris in lumina si ma chioram in telefon. Acolo “Hh” trebuia sa fie un “Nu”. NU exista specialisti care sa aiba raspunsuri certe la ce si cum trebuie facut. Dar exista multi parerologi pe net care stiu ei cum trebuie, sau mai ales cum NU trebuie facut! La coada vacii, sub fusta nevestei si in capetele seci, se afla toate raspunsurile…
Raducu, pt a preveni o transmitere necontrolabila se fac alte lucruri, nu prostiile astea de asa zise masuri
Toate datele referitoare la tineri/copii au fost stranse in timp ce NU erau in scoli/gradinite. Ei au trait intr-o bula anormala. Nu cumva de asta au aceste valori?
De citit situatia din Israel: https://www.nytimes.com/2020/08/04/world/middleeast/coronavirus-israel-schools-reopen.html
E ciudat cum părintii îşi fac griji de începerea scolii dar prin magazine si parcuri îşi duc copii fără mască . E puțin ipocrizie , dacă mă întrebi pe mine ….
da, e aproape ca si cum covidiotii care isi duc copiii in aglomeratie fara masca, nu sunt aceiasi indivizi cu parintii care sunt ingrijorati in mod legitim de inceperea scolii la clasa.
Real vorbind, temerile părinților (cei informați) nu țin de riscul la care sunt supuși copiii ci de faptul că ei pot fi purtătorii virusului pe care sa il aducă acasă părinților/bunicilor și aici începe distracția. Accentul pe agenda publică e pus greșit. Copiii duc virusul in comunitate și chiar daca ei sunt afectați mai puțin (conform statisticilor) riscul se mută la părinți care duc mai departe către companiile in care lucrează (și unde stim prea bine că măsurile de protecție sunt respectate din 2 in 2 – numai ieșitul la o țigară și e bun prilej de transmitere). De reținut că doar un procent destul de mic de părinți lucrează de acasă restul sunt la serviciu sau cel mult alternează prezenta, lucrandu-se in echipe. Aici cred eu că sunt riscurile, de fapt!
Copiii, prin natura lor, sunt foarte adaptabili. Problema apare cand adultii din jurul lor, deja neadaptabili, manifesta anxietati si fac crize in cazul situatiilor ca asta, tampind copiii mai tare decat situatia in sine. Adultii strica copiii prin stresul lor! Copilul va purta masca mai devreme sau mai tarziu fara probleme daca si cei din jurul lor o poarta, fara ifose, scandal si spume la gura.
Nu contest faptul că copilul poate purta mască, ci contest abilitatea unui copil de 6-7 ani de a nu și-o atinge de zeci de ori pe zi astfel încât să facă purtatul măștii complet inutil. Masca e eficientă doar în condiția în care nu o atingi în mod repetat, după care atingi alte persoane sau suprafețe etc.. Iar cei de la grădiniță… chiar mă îndoiesc că vor purta măștile corect și că se vor dezinfecta corespunzător. Îi vor dezinfecta tot educatoarele care vor atinge zeci de copii unul după altul într-un circ inutil al contactului epidemic.
Locuiesc in Olanda si implicit copiii mrg la scoala aici. Scoli diferite, cu capacitate de sute de elevi la fiecare dintre ele. Viata li se desfasoara normal. Nu poarta masti, separatoare de plexiglas si alte nazdravanii. Au facut scoala asa si in Iunie si in Iulie pana la mijloc, cand au luat vacanta. Nu au crescut cazurile, ce sa vezi…oare COVID o fi discriminator sau noi panicarzi, ca si populatie? inclin spre a doua varianta.
Nu trebuie ignorată diferența între România și Olanda la educație sanitară, curățenie generală și nivel de dezvoltare. Sincer mă îndoiesc că școlile din România se ridică la nivelul celor de acolo din punct de vedere al igienei și prevenției. Noi nu avem hârtie igienică și toalete decente în multe școli. Populația noastră nu are același nivel de igienă generală. Sunt și ăștia factori de luat în seamă.
Copii poarta masca pentru protecția părinților , bunicilor și dascălilor în primul rand. Cum o sa accepte copilul ideea ca bunica bunicul au murit de un virus adus de el acasa? . Cum o sa accepte ideea ca dl profesor a murit de covid luat din clasa? Trauma psihica ulterioara este imensa. Cum o sa crească generațiile următoare cu acest monument de egoism la temelie? În fond scoala fără masuri ,copiii nu patesc nimic totuși, cultiva lipsa de grije fata de parinti bunici ,dascăli, comunitate ,conform principiului nu contez decat eu . Este bine asta oare ?
Tot respectul pentru efortul de a găsi datele referitoare la covid si copii. Sunt foarte bune și corecte . Mulțumesc.
Ok … un copil nu este un adult. Ceea ce nu se stie este cum il va afecte peste 5-10 ani. Cati vor sa isi asume loteria asta??
Corect.
Regulile pe care le gândesc școlile acum, ghidate de Minister, vor transforma școala în pușcărie pentru elevi. Elevii au obligația să stea cu masca cele 6 ore pe care le au, nu se recomandă să iasă afară în cele 6 ore, profilor li s-a zis că își asumă să îi păzească, dar ar fi de dorit să nu îi lase deloc, pauzele se iau pe rând, deci nu se vor mai întâlni cu elevi din clase paralele. Mie mi se par stupide și ridicole măsurile, în condiția în care vin toți la școală în autobuze aglomerate unde nu va ține cont nimeni de distanțare. Vom crește o generație cu grave probleme de adaptare, anxioși și antisociali.
Eu sunt unul din acei parinti care isi va duce copilul la scoala de luni, in clasa I, cu strangere de inima, cu frica, cu spaima… Si tot aud si tot citesc ca e ciudat cum parintii isi fac griji pt. inceperea scolii, dar in parcuri si mall-uri si magazine ii duc. Pai… Ei, bine… Eu, pe ai mei copii, nu i-am dus niciunde, de la inceperea pandemiei, decat de 3 ori in parc. Si nici noi, parintii, nu am fost nici la mall, nici la terase, nici la restaurant, nici in concediu… Purtam masca. Nu suntem paranoici, nici creierele spalate nu le avem, dar avem inca un copil, cu dizabilitati, pt. care Coronavirus (sau alt virus) ar face ravagii in corpul lui. Purtam masca pt. ca ne pasa de noi, de copiii si de parintii nostri si pt. ca ii respectam si pe cei din jur. Am prieteni si cunostinte apropiate care au “dat mana” cu virusul si pt. care viata s-a schimbat, unii au pierdut persoane dragi. Si, cu siguranta, toti cei care au “dat mana” cu virusul nu mai zic ca e o prostie sa interactionam strict cat e nevoie, sa purtam masca…
“Specia umană se adaptează la orice, așa cum a dovedit-o în sute de mii de ani de evoluție.” – zerioz? La Ebola, HIV, SARS, Marburg si alte chestii din astea exotice de ce nu ne-am adaptat? De fapt ce zic eu, nici măcar pentru banala Influenza nu avem anticorpi naturali… deci despre ce vorbim, Dane?
Ramai la glumele tale pt ca nu stiu sa fii specialist in epidemiologie sau pediatrie. Compari mere cu pere ca sa poti trage concluziile care iti convin. Asta e din ciclul: daca taceai….
Putina stiinta si statistica:
Viral Issue Crucial Update Sept 8th: the Science, Logic and Data Explained! https://youtu.be/8UvFhIFzaac
Iar pentru cei care vor sa se “pazeasca”:
Sa va intre bine in cap ca NU SCAPATI (asa cum spune si autorul) indiferent de masurile luate de dumneavoastra personal, guvern sau alte autoritati.
Din pacate unii parinti nu constientizeaza riscul la care ii supune pe copii, daca toti am respecta macar distantarea sociala care era ok sa fie respectata si inaintea acestei pandemii din simpla educatie si bun simt, atunci totul ar fi mai simplu 🙂
Citez: “…distantarea sociala care era ok sa fie respectata si *_inaintea_* acestei pandemii…” (sublinierea imi apartine). Iti dai seama ce mare tampenie ai spus?
Ce tampenie?!?! Ti se pare normal ca cel din spatele tau sa iti sufle in ceafa in timp ce tu esti la vitrina unui magazin sau chiar la casa de marcat? Iti spun ca nu, preferi sa stea la distanta si atunci 🙂 si daca nu era aceasta pandemie.
Spui că ne vom adapta, cum ne-am mai adaptat.
Te înșeli pur și simplu, la Variola sau HIV nu ne-am adaptat, ne-am obișnuit cu ele.
Exista o adaptare la Malarie, dar acea adaptare protejează jumătate din nou-născuți, dintre ceilalți jumate vor face siclemie iar jumătate sunt la fel de expuși ca suedezii. Aproape 25% din populația Indiei are siclemie.
Biologiei nu ii pasa de noi, asta ii chestia. Rezistăm că specie dar e inuman sa consideri asta o soluție.