Hristos învie,
dar nu-ți bagă și-n traistă

autor Dan Pavel aprilie 5, 2018
Hristos învie, <br> dar nu-ți bagă și-n traistă

Mă uitam mai devreme la comunicatul Ministerului de Interne cu privire la pregătirile pentru sărbătoarea Învierii Domnului. Mie îmi place întotdeauna să ascult printre rânduri și îmi traduceam în minte ce spunea purtătoarea de cuvânt în timp real. Ea spunea acolo despre ce pericole ne pasc de Paști, unde se concentrează eforturile polițiștilor și care cum s-a suplimentat, dar eu aș vrea să vă traduc exact ce vor să comunice polițiștii și jandarmii de sărbători:

Sfânta sărbătoare a Învierii este un prilej de bucurie pentru toți românii și reprezintă un moment în care lumina Domnului pătrunde în sufletele noastre și ne arată calea către salvare. În funcție de numărul de cazuri, salvarea poate ajunge între 15 și 45 de minute de la apel, mai puțin în cătunele neasfaltate unde vom intra ca de obicei cu șenilatele ISU, după patru ore de la incident. Cu ocazia Paștilor, unii credincioși vor apuca pe calea smereniei. Unii de la câte o neînțelegere pe fond de consum ce poate implica tradiționala bardă, sapă sau obișnuitul topor, alții de la combinația de exces alimentar și sfântul colesterol. În unitățile de primiri urgențe s-a supliment numărul de păgâni și atei al căror scop este să vă țină cât mai departe de Dumnezeu și de porțile raiului, dacă ajungeți la spital cu intestinul blocat de miel sau cu ficatul plută de la vreun rachiu dubios. La urgențe va trebui să suportați scandalul celor care sunt acolo pentru că au răcit sau îi doare în gât și fac scandal că vă primește pe dumneavoastră înaintea lor, deși dumneavoastră erați venit pe două tărgi la cinci minute distanță între ele.

Lumina se dă ca de obicei la miezul nopții, moment în care credincioșii sunt rugați să se oprească temporar din bârfit sau înjurat în curtea bisericii și să se bulucească animalicește peste un preot bătrân și gârbovit, de parcă ar fi singurul om cu chibrituri din tot cartierul. Cine nu apucă lumina de la lumânare o poate primi direct în păr, de la credinciosul din spatele său. Și aici, echipajele de stingere a incendiilor vă asigură de vigilența lor, dar vă informează că stingătoarele nu sunt sfințite și nu deosebesc lumina de restul incendiului. Generația tânără va pleca cu lumina de la biserică direct către club, în centrul vechi, unde noaptea va continua în spirt creștinesc și va culmina cu o șaorma păgână care se poate vomita mai târziu lângă aripa taxiului. Asta se numește tot căință. Cel mai probabil tinerii vor uita să le povestească viitorilor copii cum dormeau beți, pe trotuar, cu pantalonii în vine și capul sub curul unui câine vagabond, așa că polițiștii sunt pregătiți să îi ridice, să îi trezească și să le ofere o noapte de neuitat, la toate secțiile de poliție. Când vreți să vă disciplinați copilul, din te miri ce, și să îi arătați calea cea dreaptă, este important să vă amintiți pe câte căi mergeați dumneavoastră în tinerețe, în cătușele poliției, cu mahmureală în cap și geaca plină de vomă. Când zice popa de patimi, nu se referă la patima băuturii.

De asemenea, Poliția și Jandarmeria Română ar dori să vă informeze că nici neînțelegerile familiale și nici amantele nu sunt un motiv suficient de bun pentru ”atacat palme, picioare, piața endependenții”. Doar conflictele pornite de la susținerea unei echipe de fotbal justifică încrucișatul de săbii, lovitul cu borduri și caldarâm sau sticlele incendiare. Așa se rezolvă și conflictele intelectuale de pe coridoarele Academiei Române, este firesc, dar polițiștii sunt obligați să intervină în forță, chiar dacă înțeleg de la ce s-a pornit. Se preconizează că numărul incidentelor rutiere va fi mai mare decât de obicei. Orice bun credincios vrea să ajungă primul în rai și, ca atare, calcă pedala de accelerație. Chiar dacă pe moment vi se pare o idee bună să vă suiți la volan după zece beri și trei miel, poliția și-ar dori să rămâneți acasă, dar înțelege că familia dumneavoastră nu ar mai fi rezistat fără a zecea baterie de vin ce trebuia adusă cu mașina de la butic. Poliția, Pompierii, Jandarmeria și toate celelalte unități de intervenție în situații de urgență vă doresc sărbători fericite, liniște și cumpătare. Își doresc să nu aibă de lucru și vă avertizează în acest sens. Oricât ați fi de creștini, nu toată lumea învie la loc de sărbători.

Eu nu vă urez nimic și nu vă avertizez în niciun sens. Trageți tare! Faceți dezmăț! Băgați în voi! E prea mișto spectacolul din perspectiva unui agnostic care nu participă la chestiile astea. Eu o să stau pe o cracă alături de Dumnezeu, ca doi vechi prieteni. Vom râde de voi și vom ciocni un pahar. După o sticlă de tărie o să mă apuc să-i critic lucrarea și să-l trag la răspundere că n-a făcut treabă bună. O să mă apuc să bat câmpii că ideile mele erau mai bune decât ale lui, ca orice bun român. După încă o sticlă, o să zbier la el că nu cred în Dumnezeu și, cel mai probabil, ne vom lua la bătaie. Oare o să ne despartă tot poliția… ? Eu o să-mi șterg sângele cu muci de la nas și o să strig la nevastă-mea: ”Lasă-mă, fă, că-l omor!”. Ea o să zbiere: Pe cine faci tu ”fă”, băi jegosule, bețivule!?!” În timp ce Sfântu Petru va trage de El și îl va târî înapoi în ceruri, Dumnezeu va zbiera: ”Las’ că vezi tu, ne mai întâlnim noi! Să te ia dracu’, băi handicapatule!!! Lasă-mă băi, Petre, că pot să merg și singur! Și-altă dată, și-altă dată, o s-o facem șiiiii mai lată… !!! ”.

Sărbători fericite!

16 commentarii
78

Poate îţi place altceva

16 commentarii

Ana aprilie 5, 2018 - 9:18 am

Artistic vorbind, te iubesc! 🙂 Da’ rău de tot :)))

Reply
Elena P aprilie 5, 2018 - 10:02 am

N-am citit nimic despre dezlegarea la sex. Sau legarea, după caz.

Reply
Marina aprilie 5, 2018 - 10:46 am

offtopic: randurile sunt prea lungi/late, se citeste cu greutate

Reply
Cristi aprilie 5, 2018 - 1:54 pm

Are dreptate Mariana.

Reply
Dan Pavel aprilie 5, 2018 - 3:47 pm

Mulțumesc pentru feedback, am în vedere să mai reduc lățimea formatului și să fac și textul un pic mai mic.

Reply
Tiberiu aprilie 5, 2018 - 5:28 pm

Mult mai mic :))) Eu zic ca-i ok, am marit fonturile si automat se scurteaza randurile. Asa pot citi din baie.

Reply
Marian aprilie 5, 2018 - 6:03 pm

Nu fă textul mai mic (părerea mea – lasă-l să curgă). E păcat de el şi, în plus, poate fi confundat cu un chiţ-chiţ.

Reply
Mimika aprilie 5, 2018 - 2:20 pm

Artistic vorbind, și eu te iubesc, tot rău de tot :))))))
N-am plagiat! Chiar asta simt :)))))

Reply
Alexandra aprilie 6, 2018 - 1:14 pm

Offtopic: te-ai gândit vreodată să pui un buton de donații unde cititorii loiali să poată contribui, dacă nu la vacanțe în Nicaragua pentru tine, nevasta şi pisicile, măcar la hostingul acestui site şi-o bere ocazională? Că pe mine m-a-nvățat mama să-ncerc să le dau cumva bani de hosting şi bere oamenilor care produc scriitură care mă face să râd pe interneți, şi nu vreau s-o dezamăgesc pe mama.

Reply
Dan Pavel aprilie 7, 2018 - 10:11 am

M-am gândit la un buton de donează. Deocamdată nu mă simt confortabil cu ideea de a lua bani de la cititori. Mă gândesc la alte formule de monetizare care să păstreze eleganța și conținutul de calitate. Încă nu am un răspuns, dar nu au intrat zilele în sac. Vă mulțumesc că mă citiți. Deocamdată e suficient pentru mine.

Reply
Obssy aprilie 6, 2018 - 8:10 pm

Formatul poate fi imbubatatit. Pe mobil arata foarte bine, cu randurile un pic mai scurte decat o pagina de carte, dar nu cu mult. In rest, te citesc cu voce tare prietenilor cand stam la bere si radem de ne prapadim. Suntem fani 🙂

Reply
Obssy aprilie 6, 2018 - 8:10 pm

Imbunatatit* (pardon)

Reply
Ce se mai întâmplă în România – ediția de Paște 18 – Economie 101 aprilie 6, 2018 - 9:46 pm

[…] Hristos învie, dar nu își bagă și în traistă […]

Reply
Oana Bogdan aprilie 8, 2018 - 9:39 am

Domnule,ai un stil aparte si te citesc mereu cu drag!Mulțumim ca ne inseninezi ziua!

Reply
O femeie aprilie 8, 2018 - 8:10 pm

Doar 5 oua, 1kil de cotlete si 2 x pasca s-a doborat azi in familia de 3 guri. Dar la cat am ras cu articolul asta sigur ma ingras😋

Reply
edy aprilie 12, 2018 - 10:09 am

N-am mai ras asa de multa vreme ..Domnule Pavel aveti aprecierea mea pentru ca aveti un umor super …Ultima parte cu in care dvs va imaginati cu Dumnezeu in care-i explicati ca faceati o treaba mai buna si la urma deriva intr-o situatie tipic romaneasca a pus capac. Catalizator. Multumesc pentru postari. Succes!

Reply

Comentezi?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.