Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac!

autor Dan Pavel March 28, 2018
Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac!

Să ne ferească Dumnezeu, pe toți românii din lume, de mila și empatia semenilor noștri care sunt dispuți să ne crape capul cu piatra ca să ne bage credință pe-acolo. Iar a ieșit garagață că nu-ș cine a interzis o conferință pe teme LGBT la presiunea Coaliției pentru Familie. Bănuiesc că niște oameni voiau să discute despre problemele lor. Presupun că într-un cerc destul de restrâns… că nu e ca și cum se înghesuie românii la discuții LGBT de se umple stadionul și n-are cine să le vândă semințe de floare și de bostan. Cred că mulți români mai degrabă ar umple stadioanele cu gay, ca la jocurile olimpice ale lui Kim Il Sung în care invitații de pe gazon dădeau o probă de alergare în zigzag și primeau cu toții nota 7,62 mm. Mă rog, reacțiile astea debile, bruierea și parazitarea evenimentelor LGBT nu sunt ceva nou.

Poate veți râde, dar mai demult mi-am cumpărat o Biblie ortodoxă și am citit-o din scoarță în scoarță. Mi-a plăcut mai mult sezonul doi: Noul Testament. Mi s-a părut că personajele au fost mai bine scrise, scenaristul a fost un pic mai coerent și s-a terminat apocaliptic cum îmi plac mie toate sfârșiturile. Mi-am cumpărat și un Coran. Nu pentru că voiam să-l citesc ci pentru că voiam să intru pe lista de urmărire a CIA, doar ca să le irosesc resursele aiurea urmărindu-mi mie amprenta digitală. Pe mine m-a costat 100 de lei, pe contribuabili americani o să-i coste milioane de dolari. Pentru fiecare ”Allahu Akbar” pe care îl rostesc, ăștia trebuie să mai consume zece găleți de curent electric, spațiu și timp pe servere, ca să mă verifice pe mine cum îmi cumpăr lipici de la tarabă, din piață. Așa se sabotează un imperiu.

Pe la începutul sezonului doi din Biblie apare un personaj nou și complet diferit de toți figuranții de până atunci. Apare antieroul Iisus Hristos. Îi spun antierou pentru că este un personaj antisistem, complet nonconformist. Este primul socialist progresist cu idei revoluționare, un #rezist care luptă împotriva nedreptății sociale și a corupției sectare. Iisus este iubitorul de oameni, și vocea progresului care sabotează establishmentul cu idei periculoase cum ar fi: toți oamenii sunt egali în fața lui Dumnezeu, săracii și bolnavii au aceleași drepturi, dragostea este singura soluție și numai Dumnezeu poate judeca păcatele omului. El este acuzat de soroșism, iar Iuda este citat în calitate de martor. Pilat din Pont face un raport de revocare în douăzeci de puncte și, ignorând avizul consultativ al lui Iosif din Arimateea, îl suspendă temporar pe Iisus din funcția de Rege al Iudeilor și lider al statului paralel #creștin. Chiar și pe cruce, primul gest al lui Iisus este unul de empatie și iertare de semeni. În patimile torturii, gândul său bun se întoarce tot spre păcătoși: ”Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac!”.

Acum, problema mea nu este cu Biblia ortodoxă, acest manual de creștinism pe care nu-l citește nimeni când vrea să-și instaleze credința și conectează firele greșit. Problema mea este cu utilizatorii care ignoră tocmai filosofia de viață și învățăturile furnizorului de creștinism. Aș vrea să faceți un exercițiu de imaginație, să încercați să vă închipuiți un Iisus care zbiară la cineva, dă cu pietre, scuipă, înjură și blestemă ca la ușa cortului. Aș vrea să vă închipuiți un Iisus violent care nu întoarce obrazul, care urăște, care propovăduiește intoleranță și otravă în sufletele mulțimii. Imaginați-vă un Iisus care strigă urări de moarte și susține că naziștii aveau dreptate… . Este imposibil și revoltător. Imaginea lui Hristos este atât de îndepărtată de toate aceste noțiuni că ni se face greață închipuindu-ne așa ceva. Iisus este întruchiparea păcii și a rezistenței pasive. Și atunci, de ce este acceptabil ca noi, creștinii, să ne comportăm în halul acesta? Adică, vreau să spun că nu poți să te dai fan Star Trek fără să știi totul despre Jean Luc Picard… .

You may also like

1 comentarii

Belle dImagination April 29, 2018 - 10:46 pm

În mare fiindcă nu Iisus e cel care a fondat creștinismul ci sf. Pavel.

Reply

Comentezi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.