Psihoterapie
tanga

autor Dan Pavel March 28, 2018
Psihoterapie <br> tanga

Cred că ar trebui spus ceva și despre psihoterapeuții care au poze de profil la bustul gol, cu mușchii atent lucrați și evidențiați, sau despre psihoterapeutele cu câte 65 de selfie-uri cu buze țuguiate, decolteuri generoase și poze de profil în costum de baie. Bănuiesc că, dacă vrei să scapi de narcisism, te duci la ăștia ca să râdă de tine ca broasca de secetă. Și psihoterapeuții de genul ăsta sunt buni la ceva. După o ședință cu ei, cazi în genunchi și pupi pământul la ieșirea din cabinet. Mulțumești providenței că nu ai problemele lor. Măcar tu ai poze îmbrăcat. Mai ai o șansă.

Eu știu că trăim într-o economie de piață performantă în care cumperi două diplome și primești una gratis, dar universitățile astea nu se uită și ele pe cumpărător? Adică psihologii ar trebui să fie cât de cât racordați la psihicul uman… sau măcar oameni. În orice caz, pentru ăștia mai ai pe cine da vina, dar pentru comunicatorii motivaționali, profesorii de agățat femei și pentru antrenorii de viață nu ai pe cine blama. Ăștia n-au nici o diplomă. N-au trecut prin scrutinul nimănui. Sunt echivalentul Tămăduitoarei Argentina pentru cei care nu au un coeficient de inteligență suficient de scăzut încât să creadă în magie albă, dar nu suficient de ridicat încât să se folosească de creier singuri. Au nevoie de roți ajutătoare, ca la bicicletă.

Cei mai mișto sunt profesorii de agațament și consultanții pe probleme relaționale. De obicei sunt foarte tineri, încrezători și plini de certitudini. Certitudinile astea apar atunci când abia ai reușit să-ți crești prima barbă și încă n-ai iubit pe nimeni în viața ta, nici măcar un pui de pisică. Ei au senzația că relație înseamnă să agăți puștoaice în bar. Am citit recent pe pagina unui profesor d-ăsta de “șmecherie” că nu există femeia nepotrivită ci doar bărbatul care nu se poate adapta. Nu știi ce să faci, să râzi, să plângi, să-l plesnești peste păsărică? Cel mai bine e să-l lași în pace vreo cinci ani până își schimbă relationship status-ul în “complicated”.

Vă dau eu secretele acum, ca să nu mai aruncați cu banii pe antrenori și pe guriști motivaționali: Nimeni nu te poate învăța să-ți trăiești viața, pentru că fiecare și-o trăiește pe-a lui, nu pe-a ta. Nimeni nu te poate învăța ce este fericirea pentru că nimeni nu știe, cu atât mai puțin un orator semi-șomer, divorțat a doua oară. E foarte ușor să abordezi o femeie necunoscută. Cel mai bine funcționează clasicii. Zâmbește, fii relaxat și deschis. Oamenii au tendința de a mima atitudinile interlocutorului (mirroring effect). Tu abordezi, așa că tu dai tonul și energia momentului.

Întinde-i mâna: “Bună! Mă cheamă X. Te-am remarcat din capătul străzii şi mi-am zis să te invit la o cafea. Aș vrea să te cunosc.”. Poți băga și niște complimente pe-acolo. Dacă te refuză, noroc bun data viitoare. Dacă acceptă, baftă la cafea! Dacă se uită la tine ca curca-n lemne, nu era femeia potrivită pentru tine. Era femeia antrenorului de agațament. Pentru restul problemelor, cel mai bine vizitați un psiholog. Oamenii au multe prejudecăți în ceea ce privește psihologia. Cred că sunt bolnavi sau că sunt slabi dacă apelează la ajutor calificat. Nu este așa. Un psiholog bun poate să-ţi fie pur și simplu un prieten sau un om care te ascultă și empatizează cu tine, în lumea asta în care din ce în ce mai puțini semeni sunt predispuși la empatie. Doar aveți grijă, când vi-i alegeți, să nu fie psihologi în pizda goală pe internet sau antrenori de șmecherie.

Semnat: Eu, Dan Pavel – Motivational Drinker, Relationship Adviser at Dăbuleni Watermellon Boutique

2 commentarii
37

You may also like

2 commentarii

edy April 12, 2018 - 10:44 am

Trebuie sa recunosc ca ma identific cu afirmatia pe care ai facut-o in legatura despre cum sa abordezi o femeie in cazul barbatilor. Fi relaxat, deschis si natural. Faptul ca sunt oameni care gandesc la nivelul asta imi da o cofirmare a faptului ca sunt pe drum bun. Nu e vorba despre mine aici ci despre o re asigurare. Multumesc!

Reply
Marinela Tașcău August 24, 2018 - 5:04 am

Pe mine mă îngrozesc psihologii care distribuie fake news. Cum aș putea avea încredere în pregătirea unui om care se lasă ușor manipulat.
Ba mai mult, după evenimentele din 10 august, am văzut câțiva psihologi care doreau numai rău protestatarilor; indiferent de afinitățile politice, dezumanizarea nu își are locul în această meserie.

Reply

Comentezi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.