Românul
e cel mai bun doctor

autor Dan Pavel March 28, 2018
Românul <br> e cel mai bun doctor

Cu ocazia vizitei recente la Unitatea de Primiri Urgențe ne-am izbit din nou de vechea meteahnă a românului care le știe pe toate, mai ceva ca MacGyver și Doctor House. Românul este Ceac Noris-ul medicinei moderne și nu poți să te înțepi într-un deget fără ca toate mamițele, mam-marile și tantimițele să nu sară imediat cu leacuri, prafuri și sfaturi tămăduitoare.

Pe scurt, femeia și-a scăpat un ibric plin cu apă clocotită pe pulpă. Văzând că începe să-i curgă pielea de pe picior, am direcționat-o imediat sub jetul de apă rece și ne-am grăbit către UPU. Chirurgul a stabilit că foarte bine am făcut că ne-am grăbit la Urgențe și că ne-am limitat la apă rece. Totul va fi bine. Ceilalți participanți la conversație, mame, soacre, rude și alte cumetrii, au început cu sfaturi care mai de care mai practice:

  1. Toarnă repede spirt, ceva alcool! – Spirtul este întradevăr o substanță foarte folositoare. Mulți alegători sunt veniți pe lume cu ajutorul consumului recreațional de alcool medicinal. De la julituri și până la degresat culbutori, spirtul este bun la toate. Din nefericire atât etilenul cât și acoolul izopropilic distrug țesutul expus în urma arsurilor grave și îngreunează vindecarea, dacă nu creează complicații serioase. Trecem peste toxicitate, aditivi, factori necrozanți și alte cele.
  2. Pune repede albuș de ou! – Din câte știu eu, plăgile rezultate în urma arsurilor grave trebuie debridate și toaletate corespunzător pentru a se vindeca cât mai frumos și mai repede. Riscul de infecție la nivel local este extrem de ridicat. Dacă ai impresia că medicul nu are suficientă treabă și ar vrea să curețe și altceva de la locul arsurii, în afară de pielea moartă, pune albuș de ou. O să-ți mulțumească.
  3. Dă-te cu unt! – Vezi sfatul numărul 2. Nimic nu-i mai bun de pus pe rană decât o colonie de bacterii care se plictisește de trei zile în frigider. Plus că majoritatea medicilor care intră pe tură n-au apucat să mănânce nimic. Vă bateți joc de ei dacă intrați în sală mirosind a mușchiuleț de vită tras în unt. Nu vă ajută cu nimic la rană, dar îi faceți în ciudă săracului.
  4. Pune, mămică, niște oțet! – Văd că suntem la școala de bucătari… . Vinaigrette merge? Am niște sos de soia și oregano. Se amestecă sau o mai las așa la foc mic?
  5. Ia un prosop ud și smulge-ți repede pielea arsă! – Da… și, dacă tot suntem aici, ia un cuțit și taie-ți o țâță. O să te doară la fel de puțin. Măcar uiți de picior. Ce dacă medicul are dulapul plin de analgezice și douăzeci de ani de experiență!?! Fii bărbată, rezolvă-te singură, pe viu, ce mama dracu!
  6. Bine că te-ai opărit cu apă și nu cu ulei! – Așa este! Sunt convins că orice om care ajunge la Urgențe, cu arsuri de gradul doi și trei, își spune exact chestia asta: Bine că se topește carnea pe mine de la apă că, dacă mă descompuneam de la ulei, încălcam prima lege a termodinamicii.

Mai lipsea daciotul cu: ”Pune-i, mă, o liță în scurt… !”.

You may also like

Comentezi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.